Babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady |
Składniki na babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady 25 dag cukru 20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 18 dag mieszanki orzechów - włoskich, nerkowców, migdałów 12 dag mąki pszennej 10 dag czekolady gorzkiej (1 tabliczka) 5 jajek 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1/2 łyżeczki cynamonu lukier cytrynowy: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny do podania 2 łyżki posiekanych orzechów - włoskich, nerkowców, migdałów.... Przygotowanie dania babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułkę tartą. Orzechy zmiel. Czekoladę posiekaj. Masło rozpuść w rondelku. Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Utrzyj na puszystą masę. Dodaj aromat migdałowy i miksuj minutę. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Miksuj 2-3 minuty, aż składniki się ze sobą połączą. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, zmielone orzechy i posiekaną czekoladę. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-55 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i ostudź. Kiedy babka stygnie przygotuj lukier. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem puder. Babkę polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw na 20 minut. Pokrój na porcje. Podawaj na deser ![]() |