Focaccia z pomidorkami i bazylią
Składniki
Ciasto

250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
Dodatki

pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk
duże liście bazylii w ilości takiej samej jak pomidorki
oliwa z oliwek... Wykonanie pizzy
Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy Teraz czas na dodatki, przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe (możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, albo zostawić w całości) Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki… …miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw pizzę na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej.


  PRZEJDŹ NA FORUM