Wartości odżywcze
Szpinak – koszmar dzieciństwa, ale dzisiaj zajadamy się nim, bo ma wiele cudownych właściwości. Jest źródłem sporej porcji witamin. To, co go wyróżnia, to bogactwo witaminy K – do dziennej dawki tego składnika wystarczy zaledwie 25 gram szpinaku. Idealny dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nim kwas foliowy.

Mango – nie bez powodu nazywane owocem młodości. Stanowi źródło witamin i składników o właściwościach przeciwutleniających. Bogate w witaminy A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Zawiera związki spowalniające wzrost komórek nowotworowych.

Jagoda – jeśli chcesz długo cieszyć się dobrym wzrokiem, zajadaj jagody. Opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce. Zapobiegają też powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. Jagody to także jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Antocyjany, które obecne są w owocach jagody blokują komórki zmienione nowotworowo.


  PRZEJDŹ NA FORUM