Ciasto balowe |
Składniki: Biszkopt: 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa ½, szklanki mąki pszennej (lub 80 g) ½, szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g) ¾, szklanki cukru (lub 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ¾, szklanki cukru (lub 150 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 250 g masła, temperatura pokojowa Poncz: ok. 1 ½, szklanki soku pomarańczowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 140 g herbatników (20sztuk) niecałe 100 g krakersów (20 sztuk) 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała).... Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½, szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą. |