Patisony faszerowane
Składniki:
Patisony faszerowane
na farsz:
10 dag ryżu
1 cebula
1 łyżka oleju
1 czerwona papryka
2 laski dobrej jakości kiełbasy (ok. 25-30 dag)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, ostra papryka,pieprz do smaku
dodatkowo:
5 średnich patisonów
odrobinę oliwy z oliwek
5 dość grubych plastrów sera żółtego.... Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie na sypko.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażany ją na złoty kolor w łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę.

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

W misce mieszamy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokrojoną paprykę i kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie z dodatkiem majeranku, ostrej papryki, soli i pieprzu do smaku.


  PRZEJDŹ NA FORUM