Patisony faszerowane |
Składniki: Patisony faszerowane na farsz: 10 dag ryżu 1 cebula 1 łyżka oleju 1 czerwona papryka 2 laski dobrej jakości kiełbasy (ok. 25-30 dag) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, ostra papryka,pieprz do smaku dodatkowo: 5 średnich patisonów odrobinę oliwy z oliwek 5 dość grubych plastrów sera żółtego.... Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażany ją na złoty kolor w łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokrojoną paprykę i kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie z dodatkiem majeranku, ostrej papryki, soli i pieprzu do smaku. |