Gruszki w czerwonym winie z cynamonem
4 małe dojrzałe gruszki.
750 ml. czerwonego wina.
150 gr. cukru białego.
1 laska cynamonu
1 anyż gwiazdkowy (opcjonalnie).
2 goździki (opcjonalnie)Przygotowanie gruszek w winie:
Gruszki muszą być dojrzałe, ale jędrne, aby dobrze znosiły gotowanie i nie kruszyły się. Gruszki konferencyjne są bardzo odpowiednie do tego przepisu, ponieważ jest to odmiana z niewielką ilością wody.

Gruszki obieramy nożem lub obieraczką do warzyw i zostawiamy ich wahadła. Za pomocą obieraczki uzyskamy bardziej jednolitą powierzchnię, piękniejszą wizualnie, aby uzyskać lepszą prezentację.

W rondelku dodaj wszystkie składniki oprócz gruszek i podgrzej na średnim ogniu. Rondel powinien być wąski, tylko tyle, aby zmieściły się owoce, aby były lepiej pokryte winem. Czekamy, aż czerwień zacznie się gotować i cukier się rozpuści. Dodajemy gruszki w pozycji leżącej i łyżką kąpiemy je na wierzchu winem. Opalamy ogień i gotujemy na małym ogniu z pokrywką przez około 30 minut, lub do bardzo delikatnego. Od czasu do czasu odwracamy je i kąpiemy w sosie winnym, aby ze wszystkich stron przybrały jednolity bordowy kolor. Sprawdzimy, czy są gotowe, przekłuwając je nożem, który powinien z łatwością wbić się w serce.

Możemy podawaj je na gorąco lub trzymaj je w lodówce, w sosie, w zamkniętym pojemniku do spożywaj je na zimno. Możemy je zjeść samodzielnie lub ze śmietaną, lodami, kremami cukierniczymi, jogurtem lub puddingiem ryżowym.


  PRZEJDŹ NA FORUM