Konfitura z mandarynek
Składniki (proporcje na 1 kg owoców):

1,5 kg obranych mandarynek
cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)..... Sposób przygotowania:

1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek.
2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku!


  PRZEJDŹ NA FORUM