Konfitura z mandarynek |
Składniki (proporcje na 1 kg owoców): 1,5 kg obranych mandarynek cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców 1 szklanka wody sok z 1 cytryny 1 łyżka cynamonu (pominęłam)..... Sposób przygotowania: 1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek. 2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! |