SYROP CZOSNKOWY |
Składniki: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 6-7 cytryn), 1 szklanka miodu, 1 szklanka przefiltrowanej wody, 10 dużych ząbków czosnku...... Wyciśnij sok ze świeżych cytryn i wlej go do czystego szklanego słoika. Ząbki czosnku obierz i następnie przeciśnij przez praskę do słoika. Dodaj do słoika 1 szklankę miodu i 1 szklankę wody. Mocno zakręć słoik i potrząśnij zawartością, aż zostanie dokładnie wymieszana. Odstaw na kilka godzin. Gotowy syrop czosnkowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Należy wstrząsnąć zawartość przed każdą przyjmowaną dawką. Przy przeziębieniu przyjmuj jedną łyżkę syropu czosnkowego co 3 godziny. Dawkowanie można dostosować w zależności od nasilenia objawów i indywidualnego działania. Kiedy objawy zaczną słabnąć, przyjmuj łyżkę syropu co najmniej trzy razy dziennie przez dwa dni. |