Cynamonowe kopytka na słodko |
Składniki: Kopytka: - 70 dag ziemniaków, - 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, - łyżka mąki pszennej, - łyżeczka masła, - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny. Ponadto: - ok. 5 dag masła do polania, - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego), - łyżka cynamonu.... Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, osącz, przeciśnij przez praskę, dodaj masło, ugnieć. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1/2 łyżeczki startej na tarce o drobnych oczkach skórki z cytryny, zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na ukośne kawałki. Wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia. 2. Masło stop. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ugotowane kopytka wyjmij łyżką cedzakową, wykładaj na talerze, polewaj stopionym masłem i posyp cukrem z cynamonem. |