Zupa serowa na żółtkach
Składniki
serek topiony

15 gramów

chleb tostowy

1 sztuka

ser żółty cheddar

150 gramów

Rosół z kury Knorr

2 sztuki

żółtka

3 sztuki

plastry wędzonego boczku

150 gramów

cebula biała

1 sztuka

Oregano z Turcji Knorr

1 szczypta

mąka

10 gramów

olej

50 mililitrów

woda

1 litr.... Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wody dodaj kostki Knorr, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 1
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski. Krok 3
Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 3
Krok 4
Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 4
Krok 5
Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min. Krok 6
Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.


  PRZEJDŹ NA FORUM