Bourekas |
Składniki: 4 jaja, 350 g fety lub sera koziego z solanki, 400 g gęstego jogurtu pieprz, ciasto fi,lo (wg przepisu ze s. 68) lub ½, opakowania mrożonego fi,lo, oliwa z oliwek (do smarowania), sezam (do posypania).... Sposób przygotowania: Przygotuj miskę, pędzelek, tortownicę lub inną okrągłą foremkę o średnicy mniej więcej 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej wielkości misce rozkłóć widelcem jaja, dodaj pokruszoną fetę i jogurt oraz pieprz – wszystko dokładnie wymieszaj. Na blacie rozłóż 1 listek filo, pędzelkiem rozsmaruj cienką warstwę oliwy i połóż kolejny listek. Farsz podziel mniej więcej na cztery części. Jedną rozsmaruj na środku przygotowanego ciasta, zostawiając wolne 3–4 cm od brzegów, i zwiń w rulon. Analogicznie przygotuj pozostałe części ciasta. Wszystkie rulony zwiń na kształt muszli ślimaka, zaczynając od środka tortownicy. Polej 4 łyżkami oliwy, posyp obficie sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut, aż wierzch potrawy nabierze złocistego koloru. Propozycja podania: Na ciepło, prosto z piekarnika, polane miodem. |