Precelki
Składniki:

370 g letniej wody
15 g drożdży,
1 łyżeczka brązowego cukru,
40 g masła,
600 g mąki pszennej typ 500,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki sody oczyszczonej,
gruboziarnista sól morska..... Sposób przygotowania:

Przygotuj dużą miskę, średni garnek (ok. 3 l), łyżkę cedzakową, pędzelek, kratkę do studzenia i blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Wlej wodę do dużej miski, rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 10 minut. Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zamieszaj dokładnie, wlej masło (odłóż 2 łyżki do smarowania precli). Zagniataj ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne – około 10 minut. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Zagotuj wodę z sodą. Ciasto przełóż na blat, podziel na 12–15 równych kawałków, z każdego utocz wałek długości około 30 cm. Zwiń w kształt precla, ósemki. Gdy wszystkie będą gotowe, kładź je po kolei na wrzącą wodę, gotuj po 30 sekund z każdej strony, wyciągaj łyżką cedzakową i układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj każdy precelek roztopionym masłem i posyp solą. Piecz około 20 minut, aż się zezłoci. Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia.


  PRZEJDŹ NA FORUM