Precelki |
Składniki: 370 g letniej wody 15 g drożdży, 1 łyżeczka brązowego cukru, 40 g masła, 600 g mąki pszennej typ 500, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sody oczyszczonej, gruboziarnista sól morska..... Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę, średni garnek (ok. 3 l), łyżkę cedzakową, pędzelek, kratkę do studzenia i blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Wlej wodę do dużej miski, rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 10 minut. Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zamieszaj dokładnie, wlej masło (odłóż 2 łyżki do smarowania precli). Zagniataj ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne – około 10 minut. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Zagotuj wodę z sodą. Ciasto przełóż na blat, podziel na 12–15 równych kawałków, z każdego utocz wałek długości około 30 cm. Zwiń w kształt precla, ósemki. Gdy wszystkie będą gotowe, kładź je po kolei na wrzącą wodę, gotuj po 30 sekund z każdej strony, wyciągaj łyżką cedzakową i układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj każdy precelek roztopionym masłem i posyp solą. Piecz około 20 minut, aż się zezłoci. Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia. |