jakie dania rybne warto zaserwować na Wigilię?
Według polskiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw symbolizujących apostołów. Nie jest trudno osiągnąć tę liczbę, zwłaszcza jeśli doliczymy do niej wszystkie składniki wigilijnego menu – w tym przystawki, chleb czy kompot z suszu. Dania rybne są jednak niekwestionowanymi liderami świątecznego stołu i to wokół nich skupiają się pozostałe potrawy. Po wiele z nich mamy okazję sięgać zaledwie raz w roku, tym bardziej warto więc zadbać o ich odpowiednie przygotowanie oraz podanie w estetyczny sposób. Doskonały smak i wygląd naszych dań z pewnością zachęci każdego gościa do ich skosztowania.
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć karpia, który jest jednym z symbolów tradycyjnych polskich świąt. Obok karpia przygotowanego w preferowany sposób, wigilijną ucztę często uzupełnia także łosoś, uznawany za jedną z najsmaczniejszych, najdelikatniejszych ryb, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Inną, popularną rybą, którą warto przygotować na wigilijną kolację, jest śledź – ekonomiczny w zakupie, smaczny i łatwy do przygotowania na wiele sposobów. Rybne propozycje warte uwzględnienia na świątecznym stole to także dorsz, mintaj, sola oraz panga.


  PRZEJDŹ NA FORUM