Pulpety z młodymi ziemniakami zapiekane w młodej kapuście |
Składniki: 1 główka młodej kapusty 500g mięsa mielonego (u mnie szynka) ok 300g młodych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku masło siekany koperek sól, pieprz 1 łyżka kaszy manny mąka do panierowania olej do smażenia..... Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, do tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni. 2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować. Dodać do cebuli i marchewki. Wlać trochę wody (tak około 1/3 szklanki). Dorzucić posiekany koperek, trochę soli, pieprzu, troszkę majeranku, chwilę dusić po czym dodać pulpety, przykryć pokrywką i dusić razem 25 minut. Smacznego!!! |