Mini hot dogi |
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: parówki (u mnie 10 sztuk) kilka plasterków żółtego sera Dodatkowo: jajko do posmarowania hot dogów ziarna sezamu.... Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 2. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić, rozwałkować na grubość 7-10 mm na kształt pasków długości parówki. Na cieście ułożyć plastry sera żółtego, położyć parówkę i całość zwinąć. Zwiniętego hot doga przekroić na 2 lub 3 części - w zależności jak duże kawałki chcemy uzyskać. Ja kroiłam na 3 części. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem, serem i parówkami. 4. Każdego mini hot doga naciąć od góry w 1-2 miejscach ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. 5. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Można podawać na ciepło lub na zimno. |