Kruche babeczki z budyniem |
Składniki (u mnie 25 sztuk): Ciasto: 300g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki śmietany szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Budyń: 1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego) 500 ml mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego.... Sposób przygotowania: 1. Ugotować budyń, większą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Dodatkowa mąka nada budyniowy super gęstości.Na gotujące się mleko wlać mieszankę z budyniem, gotować i mieszać aż zgęstnieje. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, na każdą babeczkę wyciąć po 2 kółka np. za pomocą szklanki. Foremki posmarować tłuszczem, wyłożyć jeden krążek ciasta, dodać łyżeczkę budyniu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Zlepić boki. Babeczki można ponakłuwać z wierzchu. 3. Piec w 200*C przez około 15-18 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! |