Babeczki piernikowe z marmoladą |
Składniki (na 12-16 babeczek): 250 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao naturalnego 100 g cukru 1 jajko 150 ml mleka 8-10 łyżek oleju 4 łyżki miodu Dodatkowo: twarda marmolada (wieloowocowa, różana) lub powidła śliwkowe polewa (rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada) dowolne dekoracje.... Sposób wykonania: 1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej, miód i jajko. 3. Składniki suche i mokre wymieszać krótko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste (przynajmniej moje było). 4. Gotowe ciasto nałożyć do foremek / papilotek na muffinki. Najpierw wyłożyć połową ciasto, na to po łyżeczce marmolady, a potem zakryć pozostałą częścią ciasta. 5. Piec w 180st.C przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić. Można oblać roztopioną czekoladą i udekorować. Smacznego!!! |