Chłodnik ogórkowo-burakowy |
Składniki: 30-40 dag kości, 1,5 l wody, 30 dag młodych buraków (bez liści), 3-4 dag mąki, 1/4 l śmietany, 20 dag kwaszonych ogórków, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki kwasu, w którym kiszono ogórki, około 20 dag włoszczyzny, 3 jajka (ugotowane na twardo), 1 łyżka zieleniny (pokrojonej).... Wykonanie: Z kości, soli i włoszczyzny przyrządzić wywar. Buraki opłukać, ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wywar przecedzić, dodać buraki, odprawić zawiesiną z mąk, zagotować. Połączyć ze śmietaną, cukrem, ogórkami pokrojonymi w kostkę, kwasem ogórkowym, jajami pokrojonymi w kostkę lub w ćwiartki Dodać zieleninę. Chłodnik podawać ostudzony. |