Gotowana młoda kapusta |
Składniki: 1 główka kapusty, 1 cebula, 1 duża marchewka, sól, pieprz, 1 duża cytryna, 2 łyżki mąki, 10 dag masła, 2 łyżki posiekanego koperku..... Wykonanie: Kapustę umyć w miarę możliwości, pokroić w cienkie paski. Zagotować 1 litr wody, wrzucić rozdrobnioną kapustę i gotować około 5 minut. Odcedzić. Zalać nie dużą ilością wody (gorącej), wrzucić marchewkę (roztartą na tarce o dużych otworach). Dodać połowę masła, osolić i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na pozostałej części masła, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek. Jeżeli kapusta jest za rzadka można zrobić zasmażkę, dodać do kapusty i zagotować. |