Ryba z grilla w liściach bananowca
Składniki
filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj)

600 gramów

Przyprawa Czerwone Curry Knorr

1 opakowanie

liście bananowca

5 sztuk

limonka

1 sztuka

liście limonki kafir

8 sztuk

szalotka

6 sztuk

galangal lub imbir - kłącze

4 cm

ząbek czosnku

4 sztuki

Czerwone chili

2 sztuki

limonka

1 sztuka

natka kolendry

1 pęczek

natka bazylii tajskiej

1 pęczek

liście limonki kafir

5 sztuk

łodyga trawy cytrynowej

4 sztuki

napój kokosowy

1 puszka

olej roślinny

2 łyżki

wywar warzywny

0.5 szklanki

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

2 łyżeczki

cukier brązowy

2 łyżki

sól

1 szczypta...... Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1
Krok 2
Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście Krok 3
Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.


  PRZEJDŹ NA FORUM