Sałatka z pieczonej dyni |
Składniki dynia piżmowa 1 kilogram syrop klonowy lub miód 3 łyżki czerwona cebula 2 sztuki oliwa z oliwek 80 mililitrów cytryna 2 sztuki ząbek czosnku 1 sztuka rukola 300 gramów Przyprawa Za'atar Knorr 1 opakowanie natka pietruszki 5 gramów sól 1 łyżeczka orzeszki pinii 60 gramów Chili z Indii Knorr 1 łyżeczka...... Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Sałatka z pieczonej dyni - Krok 1 Krok 2 Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź. Sałatka z pieczonej dyni - Krok 2 Krok 3 Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły |