JARZYNOWY AJNTOPF Z MIĘSNYMI KULKAMI
SKŁADNIKI:

- 2,5 l wody
- około 50 dag ziemniaków
- sezonowe jarzyny (im bardziej różnorodne tym lepiej)
- 50 -70 dag mielonego mięsa wieprzowego
- pieprz
- sól.... PRZYGOTOWANIE:

Jarzyny umyć, ziemniaki pokroić w talarki, jarzyny w paski lub dużą kostkę, kalafior podzielić go na drobne różyczki, zalać niedużą ilością wody i ugotować tak, aby były nie do końca dogotowane. Mięso przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę, utoczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące (pszennej lub ziemniaczanej). Zagotować lekko osoloną wodę, jak się zagotuje wrzucić do garnka mięsne kulki, po wypłynięciu ich na górę gotować w zależności od wielkości około 3 - 5 minut. Do garnka z mięsnymi kulkami dodać jarzyny wraz z wodą, w której się gotowały. Gotować aż jarzyny będą całkiem miękkie. W razie potrzeby przyprawić. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. W sezonie dodawano pod koniec gotowania się jarzyn 2 - 3 świeże pomidory z przydomowego ogródka obrane (po sparzeniu) ze skórki i pokrojone w ćwiartki.


  PRZEJDŹ NA FORUM