1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DRUGIE DANIA » PYZY ZIEMNIACZANE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pyzy ziemniaczane

  
kotek
18.11.2019 09:51:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5290215
Od: 2018-4-14
Składniki:

2 kg ziemniaków
2 jajka
sól
5-10 dag mąki do posypania
10 dag słoniny do podania
5 dag cebuli...Wykonanie:

Ziemniaki umyć, połowę ugotować w skórkach, obrać ostudzić, zemleć. Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodać do wyciśniętych ziemniaków, połączyć z ugotowanymi i zmielonymi, wbić jajka, osolić, zagnieść ciasto jeżeli jest rzadkie dosypać 3-4 łyżki mąki pszennej lub 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Formowanie gałeczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować 5-8 minut w zależności od wielkości kluski. Wyjmować na cedzak, przelać gorącą wodą, podawać ze skwarkami, tłuszczem i usmażoną cebulą.

Pyzy ziemniaczane można nadziewać mięsem wówczas ciasto musi być twardsze, a pyzy wymagają dłuższego gotowania.
  
Electra01.11.2024 04:32:51
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DRUGIE DANIA » PYZY ZIEMNIACZANE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny