
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #4756016 Od: 2018-4-14
| Składniki kiszona kapusta 0,5 kg (odciśnięta z soku) ziemniaki 4 szt. wędzony boczek 35 dag kiełbasa śląska 2 szt. kasza pęczak 1 garść suszona włoszczyzna 2 łyżki liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 6 szt. domowa pasta rosołowa 1 łyżka pieprz ziołowy do smaku sól do smaku majeranek 1 łyżka woda 2,5 litra....Przygotowanie Wymyte, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy z suszoną włoszczyzną do ich miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Skórę z boczku, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy boczek. Do gotujących się ziemniaków dodajemy usmażony boczek, majeranek oraz kaszę pęczak. Dodajemy odciśniętą kapustę i gotujemy 60 minut aż kapusta będzie miękka. Po tym czasie próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 10 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka przekrojone na połówki kiełbaski śląskie. Zupę podajemy z kawałkami kiełbasy i domowym pieczywem.
|