wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ZUPY » BOTWINKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Botwinka

  
kotek
17.09.2019 18:23:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #4817644
Od: 2018-4-14
Składniki:
2 l wody
porcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka/większa kość wieprzowa lub wołowa)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
600 g botwinki (takiej z większymi burakami)
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki lub 1 średnia pietruszka i kawałek selera o podobnej wielkości jak pietruszka
4 średnie ziemniaki
200 ml wody
4 łyżki mąki pszennej
6-8 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz
dla wzmocnienia smaku: koncentrat buraczany (używam domowego z zalewy po buraczkach), ocet, sok z cytryny/kwas cytrynowy, cukier....Składniki Dodatkowe (opcjonalnie):
1. jajko ugotowane na twardo na 1. porcję zupy
pęczek świeżego kopru....Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę.
Dodać porcję mięsa.
Wrzucić liście laurowe i ziela angielskie.
Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
Gotować 10 min. pod przykryciem.
Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę.
Dodać pietruszkę pokrojoną w kostkę.
Z botwinki odkroić buraki, odciąć im ogonki i wyrzucić je.
Buraki pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą prawie całkowicie miękkie.
Dodać łodygi i liście botwinki pokrojone w kostkę.
Gotować pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
W między czasie w 200. ml wody rozmieszać mąkę, a następnie śmietanę.
Wlać pod koniec gotowania do zupy.Dolać tyle wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy (stosunek bulionu do warzyw).
Zagotować ponownie.
Odstawić z płomienia.
Doprawić solą i pieprzem.
Doprawić do smaku koncentratem buraczanym (można pominąć koncentrat buraczany i zastosować wszystkie pozostałe składniki), octem, sokiem z cytryny i cukrem. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić w intensywności smaku, ponieważ jest to Botwinka, a nie Barszcz ukraiński, więc smak powinien być w miarę łagodny.
Podawać na ciepło (ja czasami jem nawet taką ostałą zupę wesoły ) solo lub z posiekanym koprem, z połówkami jajka.
  
Electra19.05.2024 05:28:24
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ZUPY » BOTWINKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny