
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5363705 Od: 2018-4-14
| Czas gotowania: 1 godzina 40 minut Ilość porcji: około 1500 ml zupy Składniki: 6 skrzydełek kurzych korzeń pietruszki plaster bulwy selera pół cebuli 2 średnie marchewki 1 litr wody 2 ziemniaki szklanka fasoli czerwonej przyprawy: łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżka słodkiej papryki Fasola sucha do zupy węgierskiej: Dzień wcześniej szklankę fasoli zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Taką fasolę odcedź z wody i umieść w garnku w momencie dodawania do zupy ziemniaków. Fasola z puszki do zupy fasolowej: Fasolę z puszki odcedź i dodaj do zupy na 5 minut przed jej wyłączeniem.
Skrzydełka kurze umyj pod zimną wodą i umieść w garnku. Umyj warzywa. Do garnka dodaj też korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, obrane marchewki, opaloną palnikiem lub przypieczoną na suchej patelni połówkę cebuli. Dodaj łyżkę soli i zalej wszystko 1 litem wody. Całość gotuj pod przykrywką przez godzinę.
Po tym czasie wyłów warzywa i mięso przy pomocy cedzaka. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na talerz. Ze skrzydełek obierz mięso i umieść na talerzu razem z marchewką. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Możesz z nich zrobić kotlety warzywne.
Do zupy dodaj fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz i słodką paprykę. Zupę gotuj jeszcze około 40 minut. Na koniec ponownie umieść w garnku odłożone na talerz mięso i marchew. |