
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2604891 Od: 2018-4-14
| Składniki
1,2 kg schabu bez kości 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki soli 2 łyżki cukru 8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe Po łyżce różnych ziół - tu użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek i papryka słodka 2 ząbki czosnku Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony. Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu. Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek. Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania. Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem. Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia. Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia. Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę. |