
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2606467 Od: 2018-4-14
| Składniki: 30 dkg boczku wędzonego 50 dkg kiełbasy z dziczyzny 30 dkg szynki cebula 5 ząbków czosnku garść leśnych grzybów, np. podgrzybków, surowych lub suszonych 2 szklanki soku z ogórków kiszonych łyżeczka pieprzu szczypta szafranu kilka gałązek lubczyku 1 kg kaszy kukurydzianej pół kostki masła 80 g sera pleśniowego Smażone grzyby: garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 50 ml oliwy 4 ząbki czosnku pieprz sól odrobina soku z cytryny kilka gałązek świeżego lubczyku Przygotowanie: Wędliny pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na oleju. Dodaj leśne grzyby oraz posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je najpierw w ciepłej wodzie. Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk. Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił. Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego! |