


Grupa: Administrator 
Posty: 30205 #2613794 Od: 2016-3-18
| Sposób przygotowania przepisu: Klasyczna lazania z mięsem mielonym
1. Sos pomidorowy mięsny • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. • Dorzucić mięso i całość podsmażyć. • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody. 2. Sos beszamelowy • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką. • Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. • Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści. 3. Składanie lazanii • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego. • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii. • Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego. • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym. • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. Porady Lazania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu.najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej i jest bardzo podzielna. I jeszcze praktyczna rada - płaty przekładamy gorącymi sosami. |