
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2615142 Od: 2018-4-14
| 1 kg kawałków kurczaka: skrzydełka, udka, bioderka
marynata: 1 litr maślanki 2 czubate pikantnej przyprawy do kurczaka (polecam Ci przyprawę z Manufaktury Smaku - kliknij tutaj, by ją kupić w mniamowym sklepie) 2 czubate łyżki suszonego, mielonego czosnku 1 łyżka soli....panierka: 1 szklanka pszennej mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych 1 czubata łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli....do pieczenia: 2 łyżki oleju roślinnego.......Kawałki kurczaka powinny być mniej więcej takiej samej wielkości. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Do marynaty włóż kawałki kurczaka, wymieszaj, by dokładnie się nią pokryły, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin - a najlepiej na noc (lub nawet trochę dłużej). Przygotuj panierkę: płatki rozgnieć na dość drobne kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia, by nieco obciekła. Kawałki obtaczaj dokładnie w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia....Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem (możesz też użyć pędzelka do ich wysmarowania). Piecz 40-45 minut, aż panierka pięknie się zezłoci. Podawaj tak, jak lubisz Czyli z frytkami z piekarnika i sałatką z kapusty  |