
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3962353 Od: 2018-4-14
| składniki: 250 g wyłuskanego świeżego bobu 120 g twardego sera owczego (oscypek, pecorino) 100 ml oliwy extra virgine sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny 6 grubych kromek żytniego chleba na zakwasie 2 ząbki czosnku garść świeżej rukoli lub szczawiu.....Pasta z młodego bobu - jak przygotować:
Bób gotujemy 5 minut, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na pastę (niedokładnie, tak by zostały widoczne kawałeczki bobu). Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej lub rozgrzanym grillu (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek kroimy na pół i nacieramy nim grzanki. Grzanki grubo smarujemy pastą z bobu. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Na grzankach z bobem układamy rukolę (lub szczaw) oraz płatki sera, doprawiamy pieprzem, skrapiamy oliwą i jemy jeszcze ciepłe. |