
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #4790918 Od: 2018-4-14
| Składniki Na Klopsiki: 400 g wołowego mięsa mielonego z małą zawartością tłuszczu 1 jajko 1,5 większej cebuli 5 ziaren zmielonego ziela angielskiego 1 łyżka majeranku (może być również dodatkowo zmielony) sól pieprz 2 łyżki oleju...Składniki Na Sos Pomidorowo-Paprykowy: 0,5 większej cebuli 2 laski selera naciowego 1 duża czerwona papryka 2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka bazylii (dodatkowo przetarta lub zmielona|) 1 szkl. bulionu wołowego 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 zmielone goździki ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru...Składniki Dodatkowe: ok. 400 g makaronu Spaghetti kilka łyżek Parmezanu kilka łyżek świeżej natki pietruszki....Przygotowanie Klopsików: Do mięsa mielonego wbić jajko. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (jeśli cebula nie zostanie bardzo drobno posiekana, a może być nawet zmielona, klopsiki podczas smażenia popękają). Dodać ziele angielskie. Dodać majeranek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Wilgotną dłonią formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać na głębszej patelni/szerszym rondlu olej. Na rozgrzanym oleju usmażyć klopsiki z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor (klopsiki nie muszą być dosmażone w środku, ponieważ dojdą w trakcie duszenia w sosie). Usmażone klopsiki zdjąć z naczynia. Odstawić na czas przygotowywania sosu.....Przygotowanie Sosu Pomidorowo-Paprykowego: Cebulę pokroić w piórka. Dodać do naczynia, gdzie smażone były klopsiki. Przesmażyć przez chwilę, aby cebula się zeszkliła. Dodać pokrojonego w kostkę selera. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przesmażyć ok. 3-5 min. Dodać paprykę w proszku. Dodać przyprawę chili. Całość przesmażyć wraz z warzywami do momentu, kiedy przyprawy wypuszczą aromat na zewnątrz, czyli ok. 2 min. Wlać bulion wołowy. Dodać bazylię. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dodać goździki. Całość zamieszać. Dodać wcześniej obsmażone klopsiki. Gotować na średnim płomieniu ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając do chwili, kiedy sos się stanowczo zredukuje, zgęstnieje, ale wciąż pozostanie płynny. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i cukier. Doprawić solą i pieprzem.Danie podawać oprószone Parmezanem z dodatkiem świeżej polskiej/włoskiej pietruszki z makaronem Spaghetti najlepiej na świeżo lub jakiś czas po przygotowaniu. |