
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5350110 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE 1 podwójny filet z kurczaka sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku i oregano 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy SOS POMIDOROWY DO PIZZY 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej 1/2 czerwonej cebuli 8 pieczarek ok. 130 g mozzarelli w platrach lub tartej (żółtej) bazylia...PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety kurczaka przekroić na mniejsze części: z każdego filetu odciąć polędwiczkę (ruchoma część), następnie pozostały filet przekroić wzdłuż na 2 cieńsze plastry. Wszystkie kawałki kurczaka rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry równej grubości. Doprawić je solą, pieprzem, papryką, oregano oraz startym czosnkiem. Nasmarować łyżką oliwy. Przygotować SOS POMIDOROWY NA PIZZĘ. Na koniec dodać do niego przez sitko mąkę ziemniaczaną i zagotować. Kawałki kurczaka włożyć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i chwilę ją podsmażyć. Dodać umyte i osuszone pieczarki pokrojone na plastry, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut aż zaczną się rumienić. Na koniec posolić. Na każdym filecie wyłożyć po ok. 2 łyżki sosu pomidorowego, następnie dodać ser mozzarella (pokrojony na półplasterki lub starty). Na wierzch wyłożyć pieczarki z cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Posypać bazylią i podawać np. z makaronem. Danie można odgrzewać, np. włożyć do naczynia z upieczonym kurczakiem ugotowany i wymieszany z oliwą makaron i razem podgrzewać w piekarniku. |