
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5363770 Od: 2018-4-14
| Składniki 1 polędwica wieprzowa 1 główka czosnku 250 ml śmietanki słodkiej 18% 1/2- 3/4 szklanki białego wytrwnego wina sól, pierz 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy...Przygotowanie 1. polędwiczkę pokroiłam w grube na 3cm medaliony i rozbiłam dłonią na cieńsze szycelki ( można nie rozkrawać całkowicie 2 medalionów, rozłożyć i rozbić wówczas na większy sznycelek). Posolić i popieprzyć według swojego smaku.
2. rozgrzałam patelnię , dodałm 1 łyżkę masła i trzy łyżki iliwy z oliwek, wrzuciłam obrane ząbki czosnku i smażyłam wolno około 1 min
3. gdy tłuszcz zmienił swój aromat porcjami zaczęłam smażyć medaliony z polędwiczki. Ja miałam 8 medalionów , więc w drugiej turze smazenia zdjęłam czosnek żeby się nie spalił i trzymałam w cieple z mięsem z pierwszego smażenia.4. po usmażeniu , zdjęciu mięsa z patelki , wlałam wino i podgrzewałam do zredukowania, następnie wlałam śmietankę dokładnie wszystko mieszając, doprawiłam solą i pieprzem ,
5. gdy sos zaczął gęsnieć włożyłam wszystkie sznycelki , usmażony czosnek i całość dokładnie wymieszałam z sosem, podgrzewając razem około 1 min i gotowe do podania.
|