
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5418341 Od: 2018-4-14
| Składniki: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej - z lekkim czubem 50 g masła - 1/4 kostki po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.....Zanim zabierzesz się do pracy podam kilka porad, by zrobić super sos beszamelowy.
Podgrzewam lekko mleko do temperatury około 45 stopni. Robię to zanim dodam mleko do rondelka z masłem i mąką. Dzięki temu masło zachowuje swoją strukturę. Po wlaniu do rondelka mleka prosto z lodówki masło z dodatkiem mąki zamienia się w małe grudki. Taki sos też się uda, ponieważ podczas podgrzewania masa ponownie zrobi się gładka (specjalnie sprawdziłam). Ja jednak lubię dodawać już lekko ciepłe mleko.
Po wlaniu mleka wyda Ci się niemożliwe, by tak rzadka masa zamieniła się w gęsty, gładki sos. Nie mart się. To tylko kwestia czasu i cierpliwego mieszania. Wiem.. będzie Cię korciło, by dodać więcej mąki. Uwierz mi, że nie ma takiej potrzeby.
Sos będzie wystarczająco gęsty, gdy osiągnie konsystencję kisielu. Pamiętaj, że po zdjęciu z palnika sos beszamelowy zrobi się gęstszy. Im bardziej się schłodzi, tym robi się gęstszy. Jeśli nie planujesz użyć gotowego sosu beszamelowego od razu, to polecam przykryć go folią. Wówczas na powierzchni nie powstanie kożuszek. Sos beszamel Przygotuj sobie mały rondelek oraz łyżkę lub trzepaczkę do jajek (tę owalną). W rondelku umieść masło. Pozwól mu się powoli wytopić na małej mocy palnika. Gdy już masło będzie płynne dodaj mąkę. Łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Pamiętaj o minimalnej mocy palnika. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej całe mleko oraz sól, pieprz i gałkę. Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos.
Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Sporo zależy od tego, czy Twój rondelek jest wąski a wysoki, czy też szeroki. Druga sprawa to moc palnika. Ja podgrzewam sos dość długo na mocy 4/10. Sos beszamelowy mieszam trzepaczką. Pamiętaj, by nie przerywać mieszania. Pod koniec sprawdź, czy smak jest dla Ciebie odpowiedni. Być może Twój sos bardziej Ci posmakuje z jeszcze jedną szczyptą soli.. Gdy sos osiągnie gęstość kisielu jest już gotowy. Jak pisałam już wcześniej, sos będzie gęstszy gdy trochę ostygnie. |