
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5425834 Od: 2018-4-14
| Składniki: 2-3 duże cebule 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 jajko 3/4 szkl. mleka (ok.165ml) 1/4 szkl wody (ok. 55ml lub zależnie od potrzeby) 3/4 szklanki bułki tartej (ok. 80g) olej do smażenia (lub zależnie od potrzeb) papryka ostra w proszku, sól, pieprz...Kroki wykonania: 1) Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C LUB smażyć na głębokim tłuszczu na patelni 2) W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 3) Pokroić w ok. 5mm odstępy i porozdzielać plastry cebuli na krążki. 4) Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. 5) Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko, wodę i starannie wszystko wymieszać. (W razie zbyt gęstego ciasta dolewać wody lub zbyt rzadkiego dosypywać mąki łyżeczką). 6) 1/2 przygotowanej Bułki tartej wysypać na talerz z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu (ok.1 płaska łyżeczka papryki i szczypta pieprzu bądź własna kompozycja) 7) Zanurzać krążki cebuli w cieście (bez nadmiaru ciasta), a następnie w bułce. Za każdym razem strzepywać nadmiar. Panierka powinna się bardzo dobrze trzymać.8) Smażyć w głębokim tłuszczu (frytkownica/patelnia) po kilka pierścieni na raz (tak by do siebie nie przywierały) przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru! 9) Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu i posypać delikatnie solą. Pyszne z sosem pomidorowym lub serowym. Smacznego! |