
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5463697 Od: 2018-4-14
| Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki (jak widać na zdjęciu użyłem płaskiego spaghetti) 250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach 150 ml śmietanki 36% dwa ząbki czosnku trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny łyżka masła sól, pieprz i gałka muszkatołowa do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek....Przygotowanie Zacznij od rozmrożenia szpinaku. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu. Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość startym żółtym serem. |