
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6641965 Od: 2018-4-14
| Składniki na mintaj pieczony na cytrynie z koperkiem 50 dag filetów z mintaja 1 cebula 1 cytryna 1 pęczek koperku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony czarny pieprz....Przygotowanie dania mintaj pieczony na cytrynie z koperkiem
Mintaja umyj i osusz. Z każdej strony natrzyj sokiem z limonki i dopraw suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Ułóż na desce i odstaw na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cytrynę wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Formę do zapiekania wysmaruj 1 łyżką oleju. Na dnie ułóż na zmianę plasterki plasterki cebuli i cytryny oraz kilka gałązek koperku. Skrop pozostałym olejem. Ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi gałązkami koperku. Posyp parmezanem. Formę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię i zapiekaj ok. 8-10 minut. Pieczonego mintaja podawaj z ziemniakami z wody lub z ryżem oraz surówką z kapusty kiszonej. |