
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6912622 Od: 2018-4-14
| Składniki • filet z indyka ok 1 kg • sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz • 200 g pieczarek • 1 pęczek natki pietruszki • 150 g żółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju....• Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny. 2. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. • Natkę pietruszki drobno posiekać. • Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. • Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. 3. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. • Piec jeszcze przez 10 minut. |