
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7797850 Od: 2018-4-14
| Składniki: 2 piersi z indyka ok. 500-600 g 2 łyżki papryki słodkiej Pieprz i sól 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia...Sposób przygotowania kotletów: Polędwice z indyka umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Rozłożyć mięso na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Najpierw z jednej strony posolić, oprószyć pieprzem i papryką, lekko przyklepać ręką. Przewrócić na drugą stronę i teraz tylko już posolić, ponownie przyklepać. Odstawić na ok. 15-20 min.Przygotwać trzy talerzyki, na nr. 1 – rozbić jajka i ,,rozkłócić” widelcem, talerz nr 2 – wysypać mąkę, a na nr. 3 – wysypać tartą bułkę.
Kotleciki maczać z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety ułożyć jeden obok drugiego, smażyć na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyć płomień do minimum i dopiero wtedy przewrócić kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami włożyć masło, przykryć szczelną przykrywką i tak dusić ok. 20 min.
Nie podnosić przykrywki, kotleciki mają się udusić i zmięknąć. |