
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7933713 Od: 2018-4-14
| Składniki:
0,5 kg filetów rybnych (dorsz, łosoś, itp.), około 0,5 kg szpinaku, 05, kg makaronu (wstążki), 20 dag masła, 2-3 ząbki czosnku, 4 serki pleśniowe np. camembert (po 120 g), 1/4 l śmietanki 30%,... Wykonanie zapiekanki:
Ugotować makaron, odcedzić. Filety pokroić na kawałki dowolnej wielkości, wrzucić do wrzącej i osolonej wody, obgotować około 3-4 min. Odcedzić na sicie lub durszlaku. Rozdrobniony szpinak dusić na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając około 10 min. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i jeden obrany ze skórki i pokrojony serek. Dusimy, aż ser się rozpuści. Odstawić z ognia. Pozostałe serki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. W rondelku roztapiamy resztkę masła, dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mieszając dodajemy śmietankę tak długo, aż powstanie jednolita masa. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron. Na makaron masę szpinakową, a na niej kawałki obgotowanej ryby. Zalewamy sosem. Pieczemy około 25 min. bez przykrycia w 180°C
Smaczna zapiekanka, chociaż wymaga sporo pracy. Jeżeli nie mamy serków camembert, możemy je zastąpić serem pleśniowym typu brie.
|