
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7943523 Od: 2018-4-14
| Składniki:
1-1,5 kg schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kminku kilka ziarenek pieprzu smalec lub inny tłuszcz do smażenia woda sól, pieprz mąka do zagęszczenia sosu..... Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć schab z obu stron na brązowo. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i dokładnie oczyścić patelnię ze wszystkich 'smaczków'. Wodę przelać do mięsa i uzupełnić wodą, by przykryła mięso. To właśnie te smaki z patelni sprawia, że sos będzie ciemniejszy. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, kminek. Gotować 1-1,5 h aż mięso będzie miękkie.
3. 1 czubatą łyżkę mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się mięsa i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. |