
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3969664 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy meksykańskiej* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 150 g sera żółtego dowolna sałata 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany.....PRZYGOTOWANIE Filety kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec obtoczyć w mące ziemniaczanej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć kurczaka i na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Obciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić na paseczki, włożyć do sitka i przelać wrzącą wodą z czajnika. Odcedzić. Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić. Odcedzić i pokroić ananasa oraz odcedzić kukurydzę. Ser żółty zetrzeć na tarce o większych oczkach. Układać składniki warstwowo w salaterce, pamiętając aby posmarować jedną warstwę majonezem a na nim rozsmarować jogurt lub śmietanę. Na wierzch dać posiekane liście sałaty. |