
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5234662 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE 3 pojedyncze filety kurczaka 2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab 1 średnia czerwona cebula 1 duży por 1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju roślinnego 2/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)...PRZYGOTOWANIE Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab i odłożyć na ok. 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas. W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą. Odciąć korzonki pora, zielone liście oraz zewnętrzną 1 - 2 warstwy. Przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać. Posiekać na desce, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem z czajnika, odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Na większej patelni podgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor z każdej strony (w sumie ok. 10 minut). W trakcie smażenia doprawić mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć na dno salaterki o średnicy 20 cm. Polać ketchupem, przykryć plasterkami czerwonej cebuli, następnie układać kolejne warstwy składników: ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, a na koniec przykryć posiekaną kapustą pekińską.WSKAZÓWKI Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem grecki powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny, może więc ściekać po ściankach naczynia i nie otrzymamy idealnie równej warstwy sosu. Możemy więc użyć samego majonezu. |