
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5418328 Od: 2018-4-14
| Składniki: 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej części) 2 jabłka (u mnie odmiana Jonagold) – ok. 500 g (waga przed obraniem) 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18% sól i pieprz do smaku....Przepis na surówkę z pora i jabłek: Do surówki należy użyć tylko białej i jasnozielonej części pora. Korzeń pora oraz ciemnozieloną część należy odkroić i wywalić. Następnie białą i jasnozieloną część pora umyć, pokroić w półplasterki. Wrzucić na cedzak i przelać wrzątkiem. Ostudzić i osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki przelaniu pora wrzątkiem starci on nieco na ostrości. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych (lub średnich) oczkach. Wrzucić do miski pokrojonego pora oraz starte jabłka. Dodać 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubata łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, a następnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 20-30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Jeśli chcecie możecie również dodać do smaku nieco soku z cytryny. Smacznego! |