
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6598232 Od: 2018-4-14
| Składniki 1 duży bakłażan
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
600 g pomidorów
1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach
1 czerwona cebula
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu...Przygotowanie krok po kroku: Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.
Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.
Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.
Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.
Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać.
Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.
Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.
Podawać od razu. |