
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7419533 Od: 2018-4-14
| Składniki:
biała kapusta – 25 dag marchewka – 15 dag majonez – 2-3 łyżki (wg własnego smaku) sól – do smaku natka pietruszki – 1pęczek...Przygotowanie:
Kapustę czyścimy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, by stała się miękka. Marchew płuczemy i cienko obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach. Kapustę łączymy z marchewką. Dodajemy majonez i wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową surówkę układamy na salaterce i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Najlepiej smakuje majonez przygotowany samodzielnie – bez polepszaczy smaku i konserwantów. Wystarczy 1 żółtko (przed pozyskaniem żółtka - jajko należy sparzyć) oraz około 1,5 szklanki oleju, 2 łyżki winnego octu lub soku z cytryny oraz przyprawy - by cieszyć się smacznym dodatkiem do wielu potraw. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, używając np. blendera. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce, przez 7-10 dni. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki i surówki z sałaty lodowej. |