![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7731360 Od: 2018-4-14
| Składniki: Sałatka wielowarzywna na zimę 1 kg kapusty białej 0,7 kg ogórków gruntowych 0,7 kg marchewki 0,5 kg cebuli białej ok. garść soli Składniki na zalewę: 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 listka laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Dodatkowo: 6 wyparzonych słoików - ok 900ml...Sposób przygotowania: Sałatka wielowarzywna na zimę Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Kapustę szatkujemy do miski, zasypujemy po całości solą i pozostawiamy na kilkanaście minut aby puściła sok. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce na grubych oczkach, ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Następnie kapustę ugniatamy rękami i porządnie odciskamy ją z powstałego soku. Do kapusty dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Przygotowujemy teraz zalewę do sałatki: w garnku mieszamy wodę z octem i cukrem, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz doprowadzamy do zagotowania. Taką gorącą zalewą zalewamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Taką sałatkę podaję w okresie zimowym jako dodatek do obiadu. Smacznego! |