
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7867451 Od: 2018-4-14
| Składniki:
2 jajka, 2 sielawy lub 1 mała makrela, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki pszennej, 2 duże dojrzałe pomidory, 6 oliwek kalamata, 1 mała czerwona cebula, sól, 2 łyżki oliwy, sok z 0,5 cytryny, mały ząbek czosnku, sól w płatkach, świeżo mielony czarny pieprz.... Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy. Filetujemy ryby, myjemy i wycieramy. Posypujemy je odrobiną soli i obtaczamy w mące — zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru. Rybę odsączamy na papierze. Dajemy ostygnąć i ściągamy filety z ości.
Pomidory kroimy w plastry i układamy na półmisku. Jajka kroimy na połówki i wrzucamy na pomidory. Teraz ryba i oliwki. Kroimy cebulę w bardzo cienkie plastry i układamy kółka na już prawie gotowym półmisku. Szybki dressing – kroimy w bardzo cienkie plasterki czosnek, zalewamy go oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i polewamy po całym półmisku. Na koniec kilka szczypt soli w płatkach i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. |