Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.  Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.  Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.  Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 
  
 
   | Strona: 1 / 1    strony: [1] |  
 
 TORT BEZOWY RAFFAELLO |   |  
 |   |   |  | kotek | 21.06.2019 06:25:51   |   
  Grupa: Moderator
  Posty: 2930 #3962098 Od: 2018-4-14
  | BLATY BEZOWE 6 białek szczypta soli 300 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 70 g płatków migdałowych KREM 100 g białej czekolady 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix (opcjonalnie) 1 łyżka wiórków kokosowych lub 4 pralinki Raffaello..ORAZ pralinki Raffaello do dekoracji....BLATY BEZOWE Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać połowę płatków migdałowych i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) i uformować okręgi o średnicy ok. 23 cm. Posypać resztą płatków migdałowych i wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom). Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić (można upiec wcześniej np. dzień wcześniej).KREM Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski, wlać 1/2 szklanki śmietanki i podgrzać (np. w mikrofalówce), aż czekolada zmięknie, następnie mieszać aż całkowicie się roztopi i połączy ze śmietanką. Wlać resztę śmietanki i wymieszać. Całkowicie ostudzić, np. w misce z zimną wodą. Do misy miksera włożyć mascarpone oraz masę czekoladową. Ubijać razem przez ok. 1 - 2 minuty, aż krem będzie puszysty. Pod koniec można dodać śmietan-fix. Wstawić do lodówki na około godzinę. Dolny krążek bezowy posmarować kremem (zostawić 1 łyżkę kremu do przytwierdzenia pralinek na wierzchu tortu) i posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi pralinkami. Na wierzch położyć drugi krążek i udekorować pralinkami. Wstawić do lodówki do stężenia kremu, na ok. 3 godziny lub dłużej. |  |   |   |  | Electra | 04.11.2025 09:11:05 |   
 
   | 
			
			
		  |  
 
   | Strona: 1 / 1    strony: [1] |  
 
 |   << Pierwsza     |   < Poprzednia    |    Następna >   |    Ostatnia >>   |  
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |  
  
 
 |